Құрметті талапкер, Біз Сіздерді А. Байтұрсынов атындағы ҚРУ азық-түлік қауіпсіздігі және биотехнология кафедрасының парақшасында қарсы алуға қуаныштымыз!
6В05102-Биотехнология
Биотехнология – жеткілікті жаңа пән және әлі толық зерттелмеген. Бұл қарапайым биологияға қарағанда әлдеқайда қызықты - себебі, оқу және жұмыс үрдісінде мамандар мүлдем жаңа заттарды, өнімдерді, дәрі-дәрмектерді жасайды.
Маман – биотехнолог биологиялық нысандарды, ДНҚ технологияларды және биологиялық үрдістерді пайдалана отырып, адамға қажетті өнімдер мен материалдарды өндірумен айналысады
Биотехнолог маманының кәсіби дағдылары:
- Зертханалық құрал-жабдықтармен жұмыс жасау білу.
- Сынама алу.
- Талдаулар мен зертханалық зерттеулер жүргізу.
- Микробиологиялық мәліметтерді талдау.
- ПТР (полимеразды тізбекті реакция) Реал-тайм әдістері бойынша зерттеулер жүргізу.
- Гендік функцияларды және ДНҚ маркерлерін құруды білу және зерттеу.
- ДНҚ жасушаларымен, бактериофагтармен жұмыс.
- Молекулярлы- биологиялық клондау.
- Микроорганизмдерді өсіру.
- Техникалық құжаттаманы жүргізу.
Биотехнология мамандығы бойынша жаратылыстану бакалавры үшін лауазымдар тізімі:
- Биотехнолог, микробиолог техник, тамақ өнімдерін өңдеу инженері, сапа үрдістерінің инженері, зерттеуші биолог, биофармаколог, биохимик, генетик, гендік инженер, колледж оқытушысы, ғылыми қызметкер, тірі жүйелер сәулетшісі, биоинженер, заттар мен дәрі-дәрмектер дизайнері (драг-дизайнер)
Биотехнолог кәсіби қызметінің нысандары:
- ғылыми-зерттеу институттары мен биотехнологиялық, биологиялық, медициналық, ауылшаруашылық профильдегі университеттер;
- тамақ өңдеу, микробиологиялық және фармацевтикалық өнеркәсіптердің өндірістік кәсіпорындары;
- экологиялық қызметтер мен ұйымдар;
- азық-түлік, фармацевтикалық және ауылшаруашылық өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау зертханалары;
- ғылыми-зерттеу зертханалары; өсіру, станциялар;
- білім беру ұйымдары.
Кафедрада білім берудің барлық үш деңгейі бар: бакалавриат, магистратура және докторантура. Мамандарды даярлау мемлекеттік және орыс тілдерінде жүргізіледі.
Қабылдау үшін:
- Бейіндік пәндер ҰБТ: Биология және Химия
- Өту баллы: 50
Білім беру бағдарламалары тобы: В068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
11 сынып негізінде қабылдау үшін:
- ҰБТ-ның бейіндік пәндері: Биология және Химия
- Өту балы: 50
ТжКБ базасында қабылдау үшін:
- Бейіндік пәндер: Биология және Микробиология
- Өту балы: 25
Технолог деген кім және ол не істейді?
Технология ұғымы өндірістік терминологияға ежелгі грек тілінен енген. Бастапқыда ол қолөнерге қатысты болды. Қолымен бірдеңе жасай алатын адам технологияға ие болды. Қазір "технология" өндіріс принципі ретінде түсініледі. Технолог дайын өнімді өндірудің кезеңдері мен реттілігіне жауап береді.
Технолог мамандығы кімге сәйкес келеді?
- ең алдымен, технологтың логикалық ойлауы жақсы дамыған болуы керек. Бұл барлық өндірістік процестерді тиімді құруға көмектеседі.
- ұқыптылық пен ұқыптылық қажет. Олар ақаулар мен дәлсіздіктерді тез табуға ықпал етеді.
- технологиялық процестердің кеңдігі мен қатаңдығын ескере отырып, мамандар жақсы жадқа ие болуы керек. Техникамен және оның құрылғысымен жұмыс істеу туралы негізгі білім де пайдалы.
Технолог қандай тапсырмаларды орындайды?
- Технолог дайын сапалы өнімді алу үшін не істеу керек және қандай ретпен жауап береді. Өндірістік кәсіпорынның штатында білікті технологтың болуы оны нарықта бәсекеге қабілетті етеді.
Тамақтану технологы мамандығының адамдары не істейді?
- кәсіпорын үшін жабдықты таңдау;
- техникалық құжаттаманы жүргізу (Дайын бұйымдардың сызбалары, тауарды дайындау сызбалары, өндірістік есептеулер және т. б.);
- өнімнің сапасын бақылау;
- ақаулы өнімді өндіруге себеп болған ақауларды жою;
- өнімді бәсекеге қабілетті ете алатын жаңа технологияларды өндірістік процеске енгізу (өндірістік технологияларды жақсарту және арзандату) және т. б.;
- жаңа өнімді сынау және жаппай өндірісті бастау.
Технолог жұмысының артықшылықтары
- мамандыққа деген сұраныс;
- жоғары жалақы (еңбек өтілі бойынша);
- шығармашылық өзін-өзі жүзеге асыру (жаңасын ойлап табу, қиялдау, енгізу мүмкіндігі).
Білім беру бағдарламалары тобы: В076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
11 сынып негізінде қабылдау үшін:
- ҰБТ-ның бейіндік пәндері: Физика және Математика
- Өту балы: 60
ТжКБ базасында қабылдау үшін:
- Бейіндік пәндер: Физика және Стандартизация
- Өту балы: 25
Стандарттау және сертификаттау дегеніміз не?
- Стандарттау және сертификаттау - бұл тәртіптің оңтайлы дәрежесіне жету үшін өндірістік процестердің заңдылықтарын зерттейтін, талдайтын, жалпылайтын және тұжырымдайтын тұтас ғылым. Практикалық аспектіде мемлекеттік стандарттау жүйесі негізінде нормативтік-техникалық және әдістемелік құжаттарды әзірлеу және қолдану болып табылады. Стандарттау мен сертификаттаудың әртүрлі формалары мен әдістерін қолдану халық шаруашылығының дамуына, өндіріс тиімділігі мен өнім сапасының артуына, халықтың өмір сүру деңгейінің өсуіне ықпал етеді.
Стандарттау инженері мамандығы кімге сәйкес келеді?
- ең алдымен, стандарттау жөніндегі инженердің логикалық ойлауы жақсы дамыған болуы керек. Бұл барлық өндірістік процестерді тиімді құруға көмектеседі.
- ұқыптылық пен ұқыптылық қажет. Олар ақаулар мен дәлсіздіктерді тез табуға ықпал етеді.
- технологиялық процестердің кеңдігі мен қатаңдығын ескере отырып, мамандар жақсы жадқа ие болуы керек. Техникамен және оның құрылғысымен жұмыс істеу туралы негізгі білім де пайдалы.
Стандарттау инженері қандай тапсырмаларды орындайды?
- Стандарттау жөніндегі Инженер жобалау және техникалық құжаттаманы әзірлейді, сапаны басқарудың, метрологиялық қамтамасыз етудің және стандарттаудың жаңа әдістерін жасау немесе бұрыннан бар әдістерін жетілдіру жөніндегі жобаны жасайды, стандарттардың, әдістемелердің, нұсқаулықтардың техникалық шарттарын жобалайды.
Адамдар не істейді мамандықтар тамақ өнімдерін өндіруде стандарттау және сертификаттау?
- стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды жоспарлау және ұйымдастыру;
- өндірісте қолданылатын стандарттар мен техникалық шарттарды үнемі тексеру;
- ұйымда белгіленген ережелер мен өнімге қойылатын талаптардың орындалуын тұрақты бақылау;
- неке деңгейін бағалау, оны жою және алдын алу бойынша шаралар қабылдау;
- дайын өнімнің сапасын бағалауды бақылауды ұйымдастыру;
- сертификаттауды жүргізуге және стандарттарды әзірлеуге өтінімдер мен техникалық тапсырмалар жасау;
- жаңа өлшеу техникасын енгізу жоспарларын жасау;
- өлшеу құралдарын аттестаттау және метрологиялық бақылау;
- өлшеудің заманауи әдістерін енгізу.
Жұмыстың артықшылықтары стандарттау және сертификаттау
- осы мамандық бойынша диплом өнеркәсіптің кез келген саласында, ғылыми салада — өлшеу жабдықтары бар кез келген жерде жұмыс істеуге мүмкіндік береді.
- мамандық халықаралық компанияларда сұранысқа ие.
- жоғары жалақы
Бұл мамандықпен жұмыс істеу мүмкіндігі қайда?
- Стандарттау, метрология және сертификаттау орталықтары;
- аспаптар мен жабдықтарды тексеру және калибрлеу жөніндегі зертханалар;
- сынақ зертханалары;
- тауар сараптамасының органдары;
- өнім сапасын бақылау жөніндегі мемлекеттік және мемлекеттік емес ұйымдар;
- тұтынушылардың құқықтарын қорғау жөніндегі ұйымдар;
- өнімнің жаңа түрлерін енгізетін кез келген ұйымдар;
- кез келген кәсіпорындарда сапа менеджерлері;
- кеден қызметінде, салық полициясында, патенттік бюроларда.
6В08201-Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстардың асыл тұқымдық және өнімділік сапасын арттыру, асыл тұқымды жас малдарды өсіру бойынша зоотехникалық жұмыстарды жүргізеді.
Мал азығын, жайылымдық жерлерді ұтымды пайдалануды ұйымдастырады, кешендерде прогрессивті цифрландыру технологияларын, малды ұстау, бордақылау, күтіп-баптау және өсімін молайту жүйелерін енгізуді қамтамасыз етеді.
Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылайды, оның нашарлау себептерін зерделейді және оларды жоюға ұмтылады, өнімді өткізудің мерзімдері мен кестелерін, өткізуге арналған малды сұрыптауды және іріктеуді қадағалайды.
Өндірілген өнімнің стандарт талаптарына сәйкестігін анықтайды
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы маманы кәсіби қызметінің нысандары:
- ғылыми-зерттеу институттары мен биологиялық, ауылшаруашылық профильдегі университеттер;
- мал шаруашылығы кәсіпорындары, оның ішінде кешендер, асыл тұқымды зауыттар, тауарлы шаруашылықтар, репродукторлар және т.б.;
- сүтті/етті мал шаруашылығы;
- асыл тұқымды/өнімді/спорттық жылқы шаруашылығы;
- биязы жүнді/жартылай биязы жүнді/қылшық жүнді/жартылай қылшық жүнді қой шаруашылығы;
- беконды/майлы/аралас шошқа өсіру;
- ауыл шаруашылығы құстары: жұмыртқа/етті құс шаруашылығы; ара шаруашылығы; балықшаруашылығы; тері аң шаруашылығы; бұғы шаруашылығы;
- өңдіруші кәсіпорындар (ет, сүт, ара шаруашылығы, құс шаруашылығы, жүн және т.б.) өңдеу өнеркәсіптері;
- ғылыми-зерттеу зертханалары; селекциялық, сынау станциялары;
- білім беру ұйымдары
Лауазымдар тізімі
- Мемлекеттік қызмет: Ауыл шаруашылығы министрлігі, департаменттер, мал шаруашылығы басқармалары,
- Мал шаруашылығы шикізаты мен өнімдерін бағалау жөніндегі маман,
- Мал шаруашылығы шикізаты мен мал азық сапасы зертханасының меңгерушісі,
- Асыл тұқымды іс инспекциясы,
- Ет және сүт өндірісі роботтық жүйелерінің операторы
- Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, өңдеу ұйымдарының технолог-менеджері,
- Бас зооинженер, зоотехник-селекционер,
- Генетик, жануарлар психологы, балық өсіруші инженер, ихтиолог, бұғы өсіруші, аң өсіруші, құс өсіруші, омарташы, жылқы өсіруші,
- Сүт және сүт өнімдерінің технологы, тамақ өндірісінің технологы,
- Ғылыми қызметкер, оқытушылық қызмет,
- Фермер, мал өсіруші, ұрықтандырушы техник, асыл тұқымды есепші,
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы маманының кәсіби дағдылары:
- барлық құрамдас бөліктері бойынша жануарлардың теңдестірілген рационын құру және олардың дұрыс тамақтануын бақылау; ұсталатын малдардың денсаулық жағдайын бақылау, оларды уақтылы вакцинациялау;
- асылдандыру жұмысы (малды сұрыптау мен қатарлау, асыл тұқымды аналық малға өндірушілерді белгілеу);
- өнім сапасын бақылау, оның төмендеу себептерін анықтау, жағдайды түзету шараларын қолдану;
- жануарларды ұстауда оңтайлы жағдайларды қамтамасыз ету, соның ішінде. алдын алу шаралары (дезинфекция, дератизация, ғимарат-жайларды тазалау);
- мал басына қатысты бастапқы құжаттаманы және есептеуді жүргізу; жұмысты жоспарлау.
Құрметті талапкерлер, егер сіз өз таңдауыңызды жасасаңыз, біз сізді мына мекенжайда күтеміз:
Қостанай қ., Маяковский к-сі, 99/1, 4 корпус, ауд. 106,107.
(№ 10, 24, 25 автобуспен жүру. "Университет" немесе "Наурыз шағынауданы"аялдамасы).
Анықтама телефоны: 8-700-430-03-63, 8-7142-55-85-31; 8-707-815-78-22